Whist

By | oktober 28, 2014

Antal deltagere: 4
Spilletid: Op mod en time
Antal kort: 52
Kortgivning: Hver spiller får 13 kort. Man spiller i par. Alle deltagere trækker et kort fra bunken. De to deltagere som har trukket de højeste kort danner par og de to som har trukket de laveste kort danne også par. Parrene skal side over for hinanden. Den som trak det laveste kort deler kort ud. Alle kortene deles ud et for et. Når kortene er delt ud, så sorteres de i en “whisthånd”, spar, hjerter, klør og ruder. Kortene sættes i hver farve fra Esset og nedad i faldende værdi.
Værdi: Esserne er højest og 2’erne er lavest.

Whist spilleregler – Sådan spiller man Whist

1. Der er to spilvarianter: Grand — man spiller for at få så mange stik som muligt og Nolo — man spiller for at få så få stik som muligt.

2. Begynd med meldingen. Hver spiller skal vurdere, om han har kort til Grand eller Nolo. Hvis du ønsker at spille Grand, så lægger du et lavt rødt kort med billedsiden opad på bordet og hvis man vil spille Nolo så lægger man et lavt sort kort.
3. Forhånden begynder med at vise sit meldingskort. Herefter viser næste spiller sit kort osv. Til alle spillere har vist deres meldingskort. Hvis alle viser et sort kort, så spilles der Nolo. Så snart nogen viser et rødt kort, så spilles der Grand og meldingen afbrydes.
4. Ved Nolo skal ingen af parrene have mere end 6 stik tilsammen. Får de flere, så giver det strafpoint.

5. Ved Grand, så skal det par som meldte Grand, have mindst 7 stik. Får de mindre end 7 så giver det strafpoint.
6. Forhånden spiller ud.
7. Man skal bekende kulør. Kan man ikke bekende kulør, så må man smide et valgfrit kort i en anden farve.
8. Højeste kort i den udspillede farve tager stikket. Den som tager et stik, spiller ud.
9. Der spilles om 13 stik i hver runde. Efter at alle kortene er spillet ud, så tæller man stikkene for hvert par.

Pointsystem til Whist

I Grand, så skal det par som havde meldingen, tage mindst 7 stik og får i point for hvert stik over 6. Tager de mindre end 7 stik, så får de 2 strafpoint for hvert stik, som modspillerne tager over 6.

I Nolo skal ingen af parrene tage mere end 6 stik. For hvert stik over 6, gives 1 strafpoint. Det par, som først har fået 13 point, vinder spillet.

Der er mange varianter af whist, som er beslægtede med hinanden, I bøger om kortspil, kan du finde andre regler for Whist.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *