Alias Juniorudgave

By | november 17, 2013

Alias Juniorudgave – Spillet om at forklare og gætte billeder.

alias juniorudgave

Alias med Bamse & Kylling, Kaj & Andrea og Anne  & Lotte er et morsomt spil, der handler om at forklare og gætte billeder. Det spilles i hold af 2 personer. Mindste antal spillere er 4 uden øvre grænse.

Alias er et sjovt og lærerigt spil for hele familien. Spillet findes både i en juniorudgave (denne), i en voksenudgave, i en familieudgave, i en junior-rejseversion og en voksen-rejseversion.

Spilleregler til Alias juniorudgave

Reglerne i kort

hed

 1. Holdene forklarer og gætter efter tur.
 2. Deltagerne på holdet skiftes til at forklare hver omgang.
 3. Rigtigt svar= 1 felt frem på spillepladen.
 4. Forklaringsfejl og overspring= minuspoint.
 5. Holdet der kommer ført i mål vinder.

Spillets formål

Spillet går ud på at beskrive, antyde, nævne synonymer osv., for at få sin egen holdkammerat til at gætte så mange billedkort som muligt, inden timeglasset løber ud. Holdet skal rykke samme antal felter frem på spillepladen, som antallet af korrekt gættede kort. Det hold der først kommer i mål vinder spillet.

Spillets gang

 1. Kortene blandes og lægges i æsken. Det nederste kort vendes modsat, så man ser, når bunken er slut og skal blandes på ny.
 2. Hvem der skal starte bestemmes i fællesskab.
 3. Spillerne på det startende hold aftaler, hvem der skal forklare. Den der forklarer skal tage nogle kort (5-10 stk.) op på hånden, vendte timeglasset og starte med at beskrive billedet på det første kort (se ”Regler for forklaring”).
 4. Når sandet i timeglasset er løbet ud, skal de andre hold råbe ”stop”. Nu må de også være med til at gætte billedet, hvis det endnu ikke er gættet. Et af de andre hold kan således gætte rigtigt og derved få lov til at rykke et felt frem på spillepladen.
 5. Når der er gættet på det sidste kort, skal det forklarende hold tælle sine rigtige svar. Hvert rigtigt svar indebærer et felt frem på spillepladen (se ”minuspoint for fejl og overspring”). De brugte kort lægges nederst i æsken.
 6. Næste hold for tur kan nu fortsætte. Den der forklarer overtager kortene, som det forrige hold ikke nåede at anvende samt nogle ekstra kort fra æsken. (Man kan forklare hurtigere, hvis man har kortene på hånden i stedet for æsken.) En spillet fra et andet hold vender timeglasset, og den der skal forklare starter med at beskrive billedet på det første kort.
 7. Holdets spillere skiftes til at forklare hver omgang, så alle er med til at forklare eller gætte.
 8. Første hold i mål vinder.

Regler for forklaring

Når man forklarer, må man ikke bruge nogen del af det ord, som billedet forestiller. Billedet af en flyvemaskine må fx ikke beskrives som ”en maskine der kan flyve”. Den godkendte måde at formulerer sig på er fx at sige: ”Et transportmiddel som bevæger sig i luften” eller ”en genstand med passagerer over jorden”.

Det er også tilladt at bruge synonymer, dvs. ord som betyder det samme. Ordet ”bælte” kan fx forklares med ordet ”livrem”.

Det handler om at få tungen på gled! Den der forklarer skal komme med nye ledetråde og antydninger hele tiden.

Minuspoint for fejl og overspring

Hvis forklaringerne bryder mod reglerne, så godkendes svaret ikke, og holdet straffes med minuspoint. Kort der giver minuspoint lægges med bagsiden opad på bordet.

Hvis et hold fx gætter seks billeder, og to af svarene ikke godkendes, så bliver resultatet 6-2=4 point. Holdes spillebrik flyttes da fire felter frem på spillepladen.

De andre hold skal være på vagt, så de opdager, hvis nogen bryder mod reglerne og forklarer et billede forkert. Hvis billedet på kortet virker for svært at beskrive, kan den der forklarer springe det over, men husk at kortet skal lægges med bagsiden opad på bordet, og at det betyder et minuspoint. Sommetider kan det dog betale sig at springe over kort for at komme videre.

Alias juniorudgave 2

Hvad indeholder spillet?

Et spil Alias juniorudgave indeholder 200 billedkort med ord der skal forklares, 6 spillebrikker med plastfødder, et timeglas og en spilleplade. Derudover indeholder det naturligvis et regelhæfte med danske spilleregler.

For mere information se producentens hjemmeside.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *