Alias

By | november 13, 2013

AliasDet populære ordforklaringsspil Alias er et sjovt og underholdende spil for voksne. Kan du forklare et ord uden at nævne ordet? Kort fortalt er det det som Alias går ud på.

Spillet kan spilles af deltagere fra 8 års alderen og kan spilles af 4 eller flere deltagere.

Alias spilleregler

Reglerne i korthed

1. Holdet forklarer og gætter efter tur.

2. Ved hver ny omgang så bytter man ”forklarer” på holdet.

3. Korrekte svar betyder at man må flytte sin brik fremad.

4. Fejl ved forklaring ”brud på regler” giver minuspoint.

5. Tallet på feltet, som holdet står på, angiver hvilket ord på kortet, som skal gættes.

6. Et hold som lander på, eller passere et felt med mørk baggrund, skal spille ”Frit for alle” i næste omgang.

7. Første hold, som når hele vejen rundt og i mål, vinder spillet.

 

Alias Spillet

Alle kort blandes og lægges med tekstsiden nedad i æsken. Det sidste kort vendes med

tekstsiden opad, så man kan se, hvornår man har været alle kort igennem. Sker det, at man når alle kort igennem, så blander man dem en gang til. Hvert hold vælger en spillebrik og sætter den på startfeltet. Spillerne på hvert hold, bestemmer hvem som skal forklare og hvem som skal gætte. Herefter finder man ud af, hvem som skal begynde. Den som skal forklare på det første hold, tager et bundt kort (ca. 15-20 stk.) og de andre på holdet vælger et tal mellem 1-8 f.eks. 4. Timeglasset vendes og den som skal forklare, begynder at forklare ord nr. 4. på det første kort (se under ”forklaring af ord”). Efter hvert korrekt svar lægges kortet på bordet med tekstsiden opad og den som skal forklare  fortsætter så med ord nr. 4 på næste kort.

Formål med spillet

Alias er et ordforklaringsspil, som spilles i hold med minimum 4 deltagere. Der er ingen øvre grænse for antal af deltagere. Spillet går ud på at forklare og gætte ord. Indenfor visse grænser, gælder det om at forklare et ord ved hjælp af synonymer, antonymer eller på anden måde, sådan at ens holdkammerat gætter så mange ord som muligt inden sandet løber gennem timeglasset. Holdet flytter sin brik fremad et felt, for hvert rigtigt gættet ord. Det hold, der først kommer i mål, har vundet spillet. Kortet med det ”skippede” ord skal dog lægges ned på bordet og giver et minuspoint. Nogen gange kan det dog lønne sig, at springe et ord over for at komme videre. Får et hold flere minuspoint end pluspoint, så skal man rykke tilbage på spillepladen svarende til antallet af minuspoint.

Mørke felter og ”Frit for alle”

Når et hold lander på, eller passere et felt med en mørk baggrund, så skal holdet næste gang spille ”Frit for alle” når de har tur. ”Frit for alle” spilles uden timeglas og kun med 6 kort. Den som skal forklare tager et kort og forklarer ordet som ved normalt spil. Nu har samtlige hold mulighed for at gætte ordet og vinde point. Hvert korrekt gættet ord betyder, at man må rykke sin brik et felt frem. Her gælder også reglen om minuspoint, så brud med reglerne straffer holdet som skal forklare et ord, med minuspoint. Bemærk! Hvis et hold lander på, eller passere et felt med mørk baggrund under en omgang med ”Frit for alle” så behøver holdet ikke at spille ”Frit for alle” den næste omgang.

Øv sprog med Alias

Alias fungerer udmærket som hjælp til at træne og udvikle sine sprogkundskaber. Hvis man vil træne engelsk, så skal den som forklarer et ord, anvende engelsk og dem som gætter, skal svare på dansk. Eftersom man gætter på sit eget sprog, så behøver sprogkundskaberne ikke at være

så store for at kunne deltage i spillet. Uden at man lægger mærke til det, så vokser deltagernes ordforråd og spillet bliver hermed underholdene og lærerigt. Bemærk! At kun korrekt gættede ord godkendes. Det ord, som bliver gættet, skal være i samme form, som ordet på kortet. Når sandet i timeglasset er løbet igennem råber det andet hold ”stop”. Nu kan de så være med til at prøve at gætte det ord, som evt. ikke blev gættet inden tiden løb ud. Det hurtigste hold vinder – dvs. at begge hold har mulighed for at score et point for det sidste kort og rykke sin brik et felt frem.

Når det sidste ord er gættet, så lægger holdet sine point sammen for korrekte gæt.

Hvis f.eks. antallet af korrekte svar er 7, så flytter holdet sin brik syv felter frem (bemærk reglerne for minuspoint). De anvendte kort lægges til siden. Det andet hold, må nu fortsætte. Den som skal forklare tager de kort, som det sidste hold ikke nåede at gætte + et antal ekstra fra bunken. Han eller hun vender timeglasset og begynder at forklare et ord for sine holdkammerater. (Vent med at begynder til alle kort holdes i hånden.) Felterne på spillepladen er nummererede fra 1-8. Når et hold har flyttet sin brik ud på spillepladen, så er det feltet, som holdets brik står på, der bestemmer hvilket ord, der skal forklares. Deltagerne på holdene bytter roller, så alle skiftes til at gætte og forklare et ord. Vinderen er det hold, som først kommer i mål (hele pladen rundt).

Bemærk! Ordene er tilfældigt udvalgt og sværhedsgraden er også tilfældig. Tallene 1-8 har altså ikke noget med sværhedsgraden at gøre.

Forklaring af ord

Det er ikke tilladt at anvende en del af ordet for at understøtte sin forklaring. Eks.: Ordet ”kortspil” må ikke forklares som ”et spil man spiller med kort”. Det kunne

forklares som ”Noget man ofte gør i selskab med andre” og ”man anvender små papirstykker med røde og sorte figurer”. Ordet ”flyver” må ikke forklares som ”flyvende ting, som transporterer mennesker” men som ”et luftbåren transportmiddel”. Når det gælder sammensatte ord, så hænder det ofte, at man gætter den ene halvdel af ordet. Ordet ”blomsterhandel” kan f.eks. gættes som ”blomsterbutik”. Den som forklarer, skal så godkende ”blomster” og så prøve at få holdet til at gætte den sidste del af ordet. Man må ikke anvende fremmedsprog som hjælp til at forklare et ord. Ordet ”stor” må altså ikke forklares med ordet ”big”. Det gælder altså om, indenfor disse rammer, at snakke så meget som muligt og hele tiden give nye tips til sine holdkammerater.

Minuspoint for fejl

Hvis forklaringen bryder med de angivne regler, så godkendes ordet ikke og holdet straffes med et minuspoint, dvs. skal rykke et felt tilbage. Kortet som giver minuspoint lægges med bagsiden opad på bordet. Hvis et hold gætter korrekt på 6 ord og får 2 ord underkendt, så bliver resultatet 6-2=4

point. Holdet må da flytte sin brik 4 felter frem. Hvis et ord er for svært, så kan man springe det over og fortætte med næste ord.

Alias spilleplade

Indhold:

400 kort med i alt 3200 ord, 6 spillebrikker, timeglas og spilleplade.

Mod på mere? Alias kan købes her og du kan læse mere på producentens hjemmeside

One thought on “Alias

  1. Pingback: Alias Juniorudgave. Lær spillet at kende og du vil elske det->

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *