421 Terningspil (3 terninger)

By | februar 21, 2014

421 er et klassisk terningspil som stammer fra Frankrig. Spillet er for 3-10 deltagere og kan bruges som drukspil som vel som indsatsspil, hvor I spiller om penge, opvasken eller lignende.

Spilleregler til 421

Formål med spillet: At blive den første, der spiller af med alle sine jetoner.

Sådan spilles 421: Alle deltagere tager 3 jetoner hver. Læg 11 jetoner i puljen på midten af bordet før spillet starter.
Alle deltagere slår efter tur med de tre terninger. Højeste slag (ifølge angivelsen nedenfor) skal starte og de andre deltagere følger i urets retning.

421 er opdelt i to faser, hvor man i første fase efter tur skal tømme puljen og i anden fase skal forsøge at komme af med de jetoner man har fået.

I den første fase skal alle deltagere slå med de tre terninger efter tur. Det er ikke tilladt at slå om. Det er bedst at holde regnskab med resultatet af de enkelte slag på et stykke papir for hver runde. Spilleren med det laveste slag i en runde, skal tage jetoner fra puljen ifølge nedenstående regler.

  • Hvis det højeste slag var 4-2-1, så skal spilleren med det laveste slag tage alle jetoner fra puljen på nær en. Hvis der kun er en jeton tilbage, så tager man den.
  • Hvis det højeste slag var 1-1-X, så skal spilleren med det laveste slag tage X antal jetoner fra puljen (X= nummeret på den tredje terning, som skal være alt andet en 1).
  • Hvis det højeste slag var 3 ens (f.eks. 5-5-5) så skal spilleren med det laveste slag tage to jetoner fra puljen.
  • Hvis det højeste slag er alt andet end ovenstående, så skal spilleren med det laveste slag tage en jeton fra puljen.

Slaget 4-2-1 er det højeste slag man kan slå. Herefter følger 1-1-X slagene hvor 1-1-6 er det højeste og 1-1-2 det laveste. Så følger 3 ens med 6-6-6 som det højeste og 1-1-1 som det laveste. Så kommer straights med 6-5-4 som det højeste og 3-2-1 som det laveste. Blandt de sidste mulige slag, så tæller man den højeste terning først herefter den næsthøjeste og så den laveste. Det højeste slag blandt disse er 6-6-5 og det laveste slag er 2-2-1.

Man spiller så mange runder som det tager at tømme puljen. Efter hver runde, skal den spiller, som måtte tage jetoner fra puljen være den sidste som slår i den følgende runde.

Når puljen er tom, starter den anden fase af spillet. Den som startede i første fase skal igen starte med at slå i anden fase. I denne runde må man gerne slå om op til 3 gange og for hver gang må man lægge en eller to terninger til side, så man kun slår med den/de resterende terninger. Resultatet af slagene noteres.

Herefter skal de andre spillere efter tur slå med terningerne. De må ikke bruge flere forsøg end den spiller som startede 2 fase brugte på sit endelige resultat. Dvs. hvis han/hun var tilfreds med sit første eller andet slag, må de andre deltagere kun slå en eller to gange. (Det er dog tilladt at bruge færre slag end den som startede fasen, hvis han/hun brugte to eller tre slag)

Når runden er slut, så skal spilleren med det højeste slag i runden lægge jetoner tilbage i puljen svarende til ovenstående system fra første fase.

Speciel regel: Hvis det højeste slag i en runde er 4-2-1, så skal spilleren med dette slag give alle sine jetoner på nær en til den spiller, der lavede det laveste slag i runden. De skal altså ikke tilbage i puljen.

Efter hver runde, så er det spilleren med det højeste slag fra forrige runde, som starter i den nye runde.

Spilleren, der først slipper af med alle sine jetoner vinder spillet. Hvis to eller flere spillere i anden fase havner i en situation med at slå samme høje slag, så skal de afgøre slaget ved at slå med en terning – højeste slag vinder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *