Junior Jeopardy

By | december 10, 2013

jeopardySpillets formål:

Tro mod den kendte og populære Tv-spørgelegs skrappe, men retfærdige regler, skal der i Junior Jeopady! Brætspillet stilles rigtige spørgsmål til en lang række udfordrende svar, som bliver stillet af spillets quizmaster. Herved optjenes værdifulde jetoner, som til sidst kan satses i finalerunden. Her har samtlige deltagere mulighed for at skrive deres bud på det tilhørende spørgsmål, og måske satse alt i den hårde konkurrence om at vinde spillet og blive kåret som Junior Jeopardy! Stormester.

Forberedelser:

Først udvælges en quizmaster til at styre spørgelegen. Det vil naturligvis være mest oplagt, at man vælger en ny quizmaster for hvert spil.

Jetonerne placeres med henholdsvis 100, 200, 300, 400 og 500 i hver af de 6 lodrette rækker. Beløbssiden skal vende opad. De resterende jetoner lægges i en bunke hos quizmasteren.

Der uddeles 1 skrivepen samt 1 blok til hver deltager. Plastic strimlen på bagsiden af kontrolboksen fjernes og boksen placeres midt på bordet.

Quizmasteren placerer spillepladen med jetonerne foran sig og opstiller 6 svar/spørgsmålskort i kortholderen. Disse placeres, så spørgsmålssiden vender ind mod quizmasteren, og kategorien vender ud mod deltagerne. Deltagerne i spillet må naturligvis ikke kunne se spørgsmål/svar-siden af kortene.

På hvert kort stiger sværhedsgraden i takt med beløbet. Dvs. at opgaven til 100 er lettest, og den til 500 er sværest.

Selve spillet:

1.runde

Yngste deltager starter med at vælge kategori og beløb. Det tilhørende svar oplæses nu af quizmasteren, hvorefter samtlige deltagere har muligheden for at være den første, der trykker på knappen på kontrolboksen og derved får mulighed for at stille det rigtige spørgsmål.

Der må ikke trykkes på knappen, før quizmasteren har læst svaret færdigt!

Når en deltager trykker på knappen, skal han/hun komme med sit bud på spørgsmålet umiddelbart efter, at der er ringet, hvilket vil sige inden for 2-3 sekunder.

Hele sætningen, som udgør det tilhørende spørgsmål, skal siges højt.

Eksempel:

Kategorien er DANSKE ØER, og quizmasteren oplæser følgende: øen, hvis største by er Odense. Hertil er det korrekte spørgsmål: Hvad er Fyn? Det er altså ikke nok bare at sige Fyn. Stilles det korrekte spørgsmål, tager deltageren jetonen med det pågældende beløb fra spillepladen og lægger den foran sig med beløbssiden nedad.  Det er nu denne deltageres tur til at vælge næste kategori og beløb.

Stilles derimod et forkert spørgsmål, skal det pågældende beløb betales til quizmasteren. Nu må de andre deltagere trykke på knappen og forsøge at komme med det rigtige spørgsmål. Har man ikke optjent nogen jetoner, kan man naturligvis ikke betale quizmasteren.

Har ingen af deltagerne trykket på knappen inden for ca. 5-10 sekunder, efter at et svar er blevet oplæst, fjerner quizmasteren det pågældende beløb fra spillepladen, og deltageren, som sidst stillede et rigtigt spørgsmål, skal nu vælge næste kategori og beløb.

Chancen

Undervejs i spillet vil der på kortene dukke et svar op med teksten CHANCEN (i stedet for beløb). Her er det kun deltageren, som valgte dette, der må komme med det korrekte spørgsmål og samtidig satse nogle af de optjente jetoner.
Det antal jetoner, som deltageren ønsker at satse, placeres midt på bordet med beløbssiden nedad. Herefter oplæser quizmasteren svaret, og kan deltageren nu stille det korrekte spørgsmål, får han/hun fordoblet indsatsen af quizmasteren. Ved forkerte spørgsmål taber deltageren indsatsen, som indkasseres af quizmasteren. Den tilhørende jeton fjernes fra spillepladen og lægges over i quizmasterens bunke. Har deltageren, som valgte CHANCEOPGAVEN, ingen jetoner, kan han/hun naturligvis ikke satse, hvorfor jetonen tilhørende CHANCEOPGAVEN fjernes fra spillepladen, og spillet fortsætter.

Spillet fortsætter, til der ikke er flere jetoner tilbage på spillepladen, hvorefter det er tid til finalerunden.

Finalerunden

I Finalerunden trækker quizmasteren det næste kort fra kortæsken og oplæser kategorien. Nu kan alle deltagere satse deres jetoner ved at lægge disse med beløbssiden nedad i hver sin bunke midt på bordet. Herefter oplæser quizmasteren enten svaret til 300 eller 400, hvorefter timeglasset vendes. Deltagerne skriver deres bud på det korrekte spørgsmål ned på blokken, uden at nogen af de andre kan se det. Når timeglasset er løbet ud, vendes papiret ned spørgsmålet på skift, og deltagernes indsats fordobles ved korrekte spørgsmål, hvorimod indsatsen tabes ved forkert spørgsmål.

Til slut sammentælles beløbene på hver af deltagernes jetoner, og deltageren med det højeste beløb har vundet!

Se mere på producentens hjemmside www.danspil.dk

One thought on “Junior Jeopardy

  1. Karina Andersen

    Hej. Jeg har købt en jeopardy spil i genbrug (ikke junior) men mangler spillevejledning men kan ikke finde den nogen steder, kan du hjælpe mig. Tusind tak Karina

    Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *