Yatzy terningspil

By | april 5, 2014

Yatzy er nok et at verdens mest kendte terningespil. Der findes mange forskellige versioner at reglerne, med mange forskellige måder at score point på. For et uendeligt antal spillere. Målet med spillet, er at score så mange point som muligt i de forskellige kombinationer. Man skal bruge fem terninger plus en scoreblok.
Sådan scorer man point
Hver deltager har sin egen kolonne på blokken, hvor man noterer point i de forskellige kategorier. Efter hver runde, skal man udfylde en af de tomme bokse på scoreblokken, også selvom det er med et “0”. En boks kan kun bruges en gang.

Når alle bokse er fyldt ud, så er det spilleren med den højestes sum, der vinder.
Hver gang en deltager har tur, så må han/hun bruge sit første slag plus op til 2 ekstra slag. Man skal lægge mindst en terninger til side inden hvert ekstra slag. Man skal ikke nødvendigvis bruge alle tre slag.
Eksempel: 1. Med sit første slag slår man 6-6-4-3-2. Spilleren kan beholde de to 6’ere og slå endnu en gang med de fire terninger. Andet slag giver 6-4-2 og man lægger nu 6’eren til side til de to andre. De sidste slag giver 2-2. Nu har man opnået Fuldt Hus 6-6-6-2-2, som giver en score på 22 point. Disse point skrives ind i Fult Hus feltet i kolonnen for spilleren.

Eksempel: 2. Det første og andet slag er det samme som i eks. 1. Det tredje slag giver 2-4. Resultatet kan bruges til Tre Ens eller tre seksere. Summen på 18 point kan enten føres i feltet med Tre Ens eller i feltet for 6’ere. Hvis begge felter allerede er udfyldt, så må man bruge Chance teltet. I så fald tager man summen af alle terninger og skriver det i Chance teltet. Hvis dette felt også er fyldt ud, så må man notere et 0 i et at de tomme felter.
Kombinationer
1’ERE: Slå så mange 1’ere som muligt. Hver 1’er giver dit et point, så slår man fire 1’ere har man fire point.
2’ERE 6’ERE: Som ved 1‘ere. Man skal slå så mange som muligt og score det antal som terningerne viser.
BONUS: Hvis man score en total på 63 point eller mere i den øverste sektion (1‘ere til 6’ere) så får men en bonus på 50 point.
 ET PAR: To terninger med det samme nummer. Eks. To 6’ere giver 12 point.
TO PAR: To par som skal være forskellige. De resterende terninger tælles ikke med.
TRE ENS: Tre terninger med det samme tal. Eks. Tre 5’ere giver 15 point.
FIRE ENS: Fire terninger med de samme tal. Eks. Fire 4’ere giver 16 point.
LILLE STRAIGHT: Resultatet 1-2-3-4-5 giver 15 point.
STOR STRAIGHT: Resultatet 2-3-4-5-6 giver 20 point.
FULDT HUS: Tre ens plus et par. De skal være forskellige. Eks. 5-5-5-6-6 giver 27 point.
CHANCE: Scorer totalen at de fem terninger, uanset hvad de viser. Dette felt bruges, hvis man laver et resultat, som ikke kan bruges andre steder.
YATZY: Hvis alle fem terninger viser det samme tal. Giver 50 point. Spilleren med den højeste slut sum, vinder spillet. Man kan også spille mod sig selv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *