Shut the box terningespil

By | april 7, 2014

Shut the box stammer fra det nordlige Frankrig. Specielt de franske sømand har været glade for at spille Shut the Box. Spillet kan spilles af 2-6 deltagere og kræver udover 2 terninger, 9 jetoner noget papir og en blyant eller kuglepen.

Spilleregler til Shut The Box

Formål med spillet: At ”lukke” så mange bokse som muligt og hermed blive spilleren med det laveste antal minuspoint.

Sådan spiller man: Først skal man tegne 9 bokse på en række, som vist og give dem numrene 1-9:

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Vælg en deltager, som skal begynde og lad turen gå med urets retning.
Når man har tur, så slår man med terningerne flere gange efter hinanden, hvor man så lukker en eller flere bokse efter hvert slag. Man lukker en boks, ved at lægge en jeton på boksen. Nummeret på boksen skal svare til summen af dit slag. Hvis man lukker to bokse så skal deres numre svare til numrene på de to terninger. Man fortsætter med at slå indtil man ikke længere kan lukke en boks. Nu er turen ovre og summen af de tilbageværende åbne bokse tilfalder spilleren som minuspoint.
Hvis man lykkedes med at lukke boks nummer 7,8 og 9, må man fortsætte med at slå med én terning. Vælger man, at slå med to terninger så skal man kunne lukke to bokse med numrene svarende til udfaldet af de to terninger.
Eksempel Dit første slag er 5-3. Du vælger at lukke boks nummer 8 og placerer en jeton på den. Dit næste slag er 6-5 og du har ikke andet valg end at lukke boks 5 og 6 da der ikke findes en boks nummer 11. Dit tredje slag er 2-6 og da du allerede har lukket boks 8 og boks 6 (boks 6 er lukket og du kan altså ikke bruge begge terninger til at lukke 2 og 6) så kan du ikke bruge dette slag til at lukke flere bokse, Du modtager 1+2+3+4+7+9=26 minuspoint, der noteres på papiret og turen går videre til næste deltager.
Når alle bokse er lukket, så er vinderen den spiller, som har færrest minuspoint.
Bemærk! Hvis du er uheldig at slå 5-5 eller 6-6 i dit første slag, så modtager du det højest mulige antal minuspoint på 45 og din tur er ovre (gælder kun hvis ingen bokse er lukket)

Variation: I eksemplet ovenfor, hvor man slår 2- 6 kan man spille med reglen om, at man godt må udnytte den ene terning og hermed lukke boks nummer 2. Turen slutter herefter og går videre til næste deltager.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *