Backgammon

By | november 25, 2013

backgammon

Backgammon er gammelt kendt spil som har været spillet i rigtig mange år. Spillet er et af de ældst kendte spil i hele verdenen. Et spil Backgammon spilles af 2 spillere og tager gerne fra 20 minutter og opefter. Backgammon er efterhånden produceret i rigtig mange forskellige materialer og kvaliteter. Du kan højst sandsynligt finde et spil der passer til dine behov. Fælles for alle backgammon spil er at de består af 1 spillebræt. 2 x 15 spillebrikker i to forskellige farver, 2 sekssidet terninger og en dobbelt-terning.

Backgammon spilleregler

Spillets formål

Spillet går ud på at man så hurtligt som muligt skal fører sine 15 brikker hjem i modsat retning af sit hjemmefelt og forsøge at spærre modspillerens vej hjem, ved at blokere vejen med ens egne brikker.

Forberedelser

Begge spillere har 15 brikker i hver sin farve, disse lægges ud på spillepladensom vist på billedet. Spillepladen er delti to halvdele med tolv tunger i hver. I midten af pladen er der et barrierefelt. Spillepladen skal placeres mellem spillerne, sådan at hjemmefelterne for de mørke er på spillerens venstre side og hjemmefelterne for de lyse er på spillerens højre side.

Spillets begyndelse

Spillerne kaster en terning, den som slår det højeste antal øjne begynder. Spilleren som begynder anvender begge terningkast, til sin første flytning, både den han selv har kastet og den som modspilleren har kastet. Terningens øjne lægges ikke sammen men regnes som to forskellige tal. Spillerne kan flytte to brikker. Brikkerne skal altid flyttes fremad. Ved en brik, flyttes brikken til en ledig tunge med så mange skridt som den ene ternings øjne viser, siden flyttes den videre til næste ledige tunge med det antal øjne den anden terning viser. Ved to brikker, flyttes den ene brik det antal skridt som den ene terning viser, den anden brik flyttes så mange skridt som den anden terning viser. Det spiller ingen rolle i hvilken rækkefølge terningerne anvendes, men det kan være afgørende om brikken overhoved kan flyttes. Nogle gange kan man kun anvende det ene terningkast.Hvis begge terninger har samme antal øjne, er der tale om et ”dobbeltslag”. Tallet som terningerne viser anvendes til fire flytninger. Spilleren kan flytte en, to, tre eller fire brikker ad gangen.

Det kan hænde at spilleren ikke har tilstrækkeligt med flytnings mulighedermed det kastede terningsantal. Heller ikke i ”dobbelt kastet” lægges terningsantallet sammen. Når spilleren flytter en af sine brikker fire gange, skal brikken have mulighed for at stoppe påen ledig tunge mellem flytningerne. I Backgammon flytter spillernes brikker sig i modsat retning. Begge spillere flytter sin brik fra modspillerens hjemmefelt til modspillerens udefelt og videre gennem sit eget udefelt til sit eget hjemmefelt. Hvide brikker flyttes altid med uret og sorte brikker mod uret. Spilleren kan flytte sin brik til en tunge:

– Hvor der ikke er nogle andre brikker.

– Hvor der er en eller flere af ens egne brikker.

eller

  • Hvor der er højst en af modspillerens brikker.

backgammon udslået

At skubbe en brik ud

Når spilleren flytter sin brik til en tunge hvor der står kun en af modspillerensbrikker, skubber man den ud. Den slået brik tages ud af spillet og lægges på barrieren. Når en spiller har en brik på barrieren der er slået ud, skal han først have brikken tilbage i spil før han må flytte nogle andre brikker. For at kunne få brikken tilbage i spil, skal den ene terning i et terningskast have et tal der svarer til en ledig tunge på modstanderens hjemmefelt. Det andet terningstal som spilleren må bruge anvendes til at flytte endnu en brik fra barrieren ind på spillepladen. Hvis der ikke findes flere brikker på barrieren, må man bruge terningsantallet til atflytte de brikker der er på pladen.

At tage hjem

Efter at have fået alle sine brikker til sit hjemmefelt skal spilleren begynde hjemtagningen, dvs. at tage brikkerne af spillepladen. Brikkerene skal altid tages hjem med præcist terningstal. Når man flytter en brik hjem med et præcist tal, skal spilleren også flytte en anden brik så mange skridt som det andet terningstal viser. Det er dog ikke altid nødvendigt at tage brikkerne hjem, man kan vælge bare at flytte brikkerne. Det kan hænde at der ikke står nogle brikker på de tunger der svarer til antallet af øjne på terningerne. Hvis der ikke findes nogle brikker bagved den tomme tunge må man tage de brikker der er tættest foran. Hjemtagningen bliver afbrudt for en spiller hvis nogle af hans brikker havner på barrieren. Spilleren kan igen begynde hjemtagningen når brikken er flyttet fra barrieren til egen hjemmefelt.

Spillets afslutning

Spillet er slut når den ene spiller har taget alle sine brikker hjem – uafhængig af hvem der begynder spillet. Spillet kan altså ikke ende uafgjort.

Dobleterningen

Doblerterningen er forsynet med tallene 2-4-8-16-32-64 og benyttes ved dobling af indsatsen. Hver af spillerne kan under spillet doble inden sit kast. Derefter har modstanderen ret til – evt. på et senere tidspunkt – at redoble, og således skiftes der indtil 64-dobling. Hvis modstanderen accepterer doblingen, lægges terningen med 2-tallet op ved hans side af brættet. Accepterer han ikke doblingen, må han give op og betale indsatsen, som den var før doblingen. Eller han kan redoble, og hvis den første spiller accepterer, lægges doblerterningen med 4-tallet op ved hans side af brættet. Accepterer han ikke redoblingen, må han give op og betale den doblede indsats. Og således kan man fortsætte indtil 64-dobling. Vindes en GAMMON eller en BACKGAMMON, dobles eller

tredobles yderligere gevinsten! Hvis man har en GAMMON- eller BACKGAMMON-sejr i sigte, bør man derfor ikke foreslå fortsat dobling, da modstanderen derved får mulighed for at opgive spillet mod kun at betale gevinstens øjeblikkelige størrelse. Hvis en spiller giver op før tiden og ikke i forbindelse med dobling, taber han altid BACKGAMMON.

Læs mere på producentens hjemmeside eller tag et kig på Wikipedia 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *