Skæg med bogstaver

By | april 9, 2014

Skæg med bogstaver 1Skæg med bogstaver er et lærerigt og underholdende brætspil for børn i alderen 4-7 år. I Skæg med bogstaver skal mellem 2 og 4 børn dyste i det underholdende spil som er inspireret af DR programmet Skæg Med Bogstaver. Der kan med fordel være en voksen med til spillet for at styre spillet og hjælpe, hvis der eventuelt skulle opstå lidt problemer. Et spil Skæg med bogstaver tager fra 20 minutter at spille.

Skæg med bogstaver kan købes her, og du kan læse en smule mere om spillet på producentens hjemmeside, eller en lille gennemgang af spillet her. Nedenfor følger de rigtige spilleregler som kommer med spillet når man køber det.

REGLER I KORTHED 

1. Hver spiller stiller sig på det bogstav på spillepladen, som svarer til den spillebrik, de har valgt. Dette bogstav er startfeltet.
2. Kast begge terninger.
3. Ryk tilsvarende felter som talterningen viser i valgfri retning.
4. Udfør opgaven som farveterningen viser:
Rosa — hent ting der begynder med samme bogstav, som det felt du står på, som dit fornavn og som dit efternavn.

Hvid — skriv bogstavet du står på.

Turkis — Find bogstavet du står på mellem bogstavbrikkerne. Kan du sige bogstavet?

Lilla — Sig noget der begynder med bogstavet, du står på, som ikke passer i et køleskab.

Orange — Tag et kort fra bunken. Hvilket ord begynder ikke med samme bogstav som de andre ord på kortet?

For hver opgave du klarer, vinder du en Hr. Skæg brik, som du skal lægge på din alfabetplade. Hvis du ikke klarer opgaven, går turen videre til næste spiller.

5. Q, W, X og Z-felterne: Flyt til spillebrikken med samme bogstav, som det du landede på. Hvis din egen spillebrik har samme bogstav, skal du slå en ekstra gang med begge terninger.
6. Vinderen: Når alle Hr. Skæg brikker er taget, er spillet slut, og den med flest Hr. Skæg brikker vinder.

SPILIDÉ
Dette er et spil, hvor du øver dig i at lære bogstaverne, samtidig med at du spiller et sjovt spil. Hvordan ser bogstaverne ud, hvordan lyder de, hvilke ord begynder med dem? Flyt brikkerne rundt på spillepladen og udfør de opgaver, som farveterningen viser. For hver klaret opgave får du en Hr. Skæg brik. Spillet er slut, når alle Hr. Skæg brikkerne er taget. Spilleren med flest Hr. Skæg brikker vinder. Bogstaverne Q, W, X og Y fungerer som en slags jokere i spillet.
Spillet er baseret på DR’s populære tv-serie for børn “Skæg med Bogstaver’ Programmet er baseret på ”Räkna med skågg skabt af SVERIGES TELEVISION AB.

skæg med bogstaver spilleplade

Spillepladen til brætspillet Skæg med bogstaver

FORBEREDELSER til Skæg med bogstaver spillet
• Fold spillepladen ud og læg den midt på bordet.
• Sæt klistermærkerne med tal på den røde terning.
• Sæt klistermærkerne med farvesymboler på den hvide terning. Symbolerne QWXZ sættes på to af terningens sider.
• Alle vælger en spillebrik hver (Q, W, X eller Z), sætter den på en stander og stiller den på tilsvarende bogstav på spillepladen, som dermed bliver spillerens startfelt. Eksempel: Spilleren, der har Q-brikken, stiller sig på Q-feltet.
– Når der kun er 2-3 spillere stilles også de Q, W, X og Z-spillebrikker, som ikke blev valgt af spillerne, på tilfældige felter på spillepladen (ikke på Q-, W-, X- eller Z-felterne), og bliver stående der, hele spillet igennem.
• Bland alle kortene og læg dem i en bunke ved siden afspillepladen med billedsiden nedad, så alle kan nå dem.
• Tryk forsigtigt bogstavbrikkerne ud af kartonen og spred dem ud med bogstaverne opad midt på spillepladen.
• Tryk også Hr. Skæg brikkerne ud og læg dem ved siden af spillepladen. Dette antal brikker skal bruges i spillet, hvis der er:
– 2 spillere: 25 brikker
– 2-3 spillere: 30 brikker
– 2-4 spillere: 36 brikker
– De resterende brikker ved 2-3 spillere lægges tilbage i æsken og er ikke med i spillet.
Hver spiller får en alfabetplade, som de lægger foran sig.

Spillets gang

Kast begge terninger.

• Ryk i valgfri retning det antal trin på spillepladen, som talterningen viser. Der må gerne stå flere brikker på samme felt.
• Se på farve/symbol på farveterningen. Hver farve/symbol repræsenterer en kategori:
– Rosa — Her kan du vælge, om du vil udføre 1,2 eller 3 opgaver.

1) Hent en ting, der begynder med samme bogstav, som du står på.
2) Hent også en ting der begynder med samme bogstav som dit fornavn.
3) Hent også en ting der begynder med samme bogstav som dit efternavn.

Hvis du klarer en opgave får du 1 Hr. Skæg brik, to opgaver – 2 Hr. Skæg brikker, tre opgaver – 3 Hr. Skæg brikker.
– Hvid—Tag blyanten og blokken og skriv enten det  store eller det lille bogstav som du står på.
Hvis du klarer opgaven får du i Hr. Skæg brik.

Turkis — find samme bogstav som du står på mellem bogstavbrikkerne midtpå spillepladen. Vend bogstavbrikken så ser du en ting, der begynder med samme bogstav. Sig hvad bogstavet hedder. Vend brikken om igen og bland den ind mellem de andre brikker.
Hvis du fandt bogstavet får du 1 Hr. Skæg brik.
– Lilla — sig et ord, der begynder med det bogstav, du står på, som ikke passer i et køleskab.
Klarer du opgaven, får du i Hr. Skæg brik.
– Orange — tag det øverste kort fra bunken. Hvilket af de tre billeder begynder ikke med samme bogstav som de andre to? Peg på det. Læg derefter kortet nederst i bunken med forsiden opad. Det rigtige svar kan kontrolleres nederst på kortet.

Hvis du klarer det, får du i Hr. Skæg brik.

Når du har klaret opgaven, som terningen viser, vinder du altså en eller flere Hr. Skæg brikker. Du skal lægge de Hr. Skæg brikker, du har vundet på din alfabetplade på samme bogstav, som bogstavet i feltet du stod på. Der må gerne ligge flere Hr. Skæg brikker på samme felt på alfabetpladen. Derefter går turen videre til næste spiller.
Hvis du ikke klarede opgaven, vinder du ingen Hr. Skæg brikker, og turen går videre til næste spiller.

Q, W, X og Z-felterne
Det er svært at finde ord, der begynder med bogstaverne 0. W, X og Z. Når du lander på et af disse bogstaver, skal du derfor rykke til samme felt, som den spiller der har samme bogstav på sin spillebrik og derefter udføre opgaven.

 

Eksempel: Du lander på felt Q. En anden har spillebrikken Q og står på felt B. Du skal nu flytte hen på felt B og udføre den opgave, som farveterningen viste. Derefter går turen videre til næste spiller. Hvis din egen spillebrik har samme bogstav, som du landede på, må du slå en ekstra gang med begge terninger.

Eksempel: Du lander på felt W, og din spillebrik erW: Kast begge terninger igen.

Til den voksne:

Det er meningen, at børnene skal more sig under spiller, samtidig med at de lærer mere om bogstaverne. Hensigten er ikke, at splllet skal være meget krævende for børnene, men Indlæringen skal være underholdende og legende. Hvis nogle af børnene endnu Ikke kender alle bogstaverne, kan den voksne hjælpe til med at sige de bogstaver, børnene står på og udtale dem sammen. For at give ledetråde til de forskellige opgaver kan man nævne nogle eksempler på ting i rummet, der begynder med det pågældende bogstav. Brug gerne alfabetpladerne for at vise bogstavernes rækkefølge eller løft Hr. Skæg brikken for at vise bogstavet.
SPILLETS AFSLUTNING OG VINDEREN:
Spillet er slut, når alle Hr. Skæg brikker er taget. Alle spillere tæller deres Hr. Skæg brikker, og den, der har flest Hr. Skæg brikker, vinder.

 

VARIATION AF SPILLET
Hvis børnene er på et højere indlæringsniveau i deres læse- og skrivefærdigheder, kan man udvide spillet i Turkis kategori: Man skal danne et ord, der begynder med det bogstav, man landede på. Barnet skal altså først finde bogstavet og derefter danne et ord ved hjælp af de andre bogstaver på bordet.
FLERE SPIL
Træn bogstaver (1-4 spillere)
• Spred alle bogstavbrikkerne ud over bordet med billedsiden opad.
• Vælg en brik og læg den på en alfabetplade på det bogstav, som ordet på billedet begynder med. Eksempel: Du vælger en brik med en ambulance og lægger brikken på bogstavet A på alfabetpladen, da ambulance begynder med A.
• Vend brikken om, når du lægger den, og tjek om den ligger rigtigt. Hvis I er flere spillere, skal I skiftes til at vælge en brik på bordet og bruge en fælles alfabetplade.

Fyld hele alfabetpladen på denne måde.

ABC-slangen (1 spiller)

Læg alle bogstavbrikkerne i en bunke midt på bordet.

• Træn alfabetet ved at tage brikker fra bunken og læg dem rigtigt i alfabetisk orden. Dermed får du en lang ABC-slange.
Hvis du behøver hjælp med den alfabetiske rækkefølge, kan du kigge på din alfabetplade.

Ord af ord(1-4 spillere + 1 voksen)
• Den voksne person danner et ord af bogstavbrikkerne. Af dette ord skal børnene lave et andet ord med bogstaverne i samme rækkefølge, som i det oprindelige ord. Eks. 1: Den voksne danner ordet BRAND. Spillerne skal nu prøve at finde ordet AND (eller RAND). Eks. 2: HUSKE = HUS (eller SKE).
• Den spiller, der først finder ordet i ordet, tager brikkerne og lægger ordet foran sig.  

Er I til lærerige børnespil, kan A-Å junior og Alias Junior også anbefales.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *